28.SRPEN
SÁL 20:00
VSTUP 100KČ

  

PSÍ VOJÁCI

 



             UMĚLÁ HMOTA

 


 

BANDZONE

Pro určitý okruh lidí je Umělá hmota legendou. Legendou hudebně-filozofického směru, kterému se počátkem 70. let zvyklo říkat underground – anebo druhá kultura, což byl jakýsi český ekvivalent dotyčného pojmu. Kultura, která se rozhodla uzavřít ve svém vlastním nedobrovolném ghetu, nenechat se svázat jakýmikoliv direktivami těch mocných nahoře a zcela rezignovat na veškeré kontakty s tzv. kulturou oficiální. První fázi svojí existence skupina ukončila v roce 1978 a ta druhá, která trvá doposud a je zarámována dvěma alby (Barbara – 1991,My dva a kněz – 1993), začala až v září 1989. Umělá hmota v těch letech spočívala v recitované poezii Dina Vopálky, doprovázené rozličným perkusistickým hlukem. Píšťalky, plechovky a vše, co nějak chrastí, vytvářely zvukovou kulisu. Většina koncertů po českém venkově tehdy zpravidla končívala přáním pořadatelů okamžitého ukončení produkce.
Podle Dinových slov dnes Umělá hmota hraje jinak než v sedmdesátých nebo na začátku devadesátých let. Písničky mají jenom stejnou kostru, na který je úplně nový, modernější plášť a muzika je daleko rychlejší, melodičtější a má mnohem lepší rytmiku.
O Umělé hmotě

My, již jsme byli u zrodu kapely Umělá hmota (jež se později rozštěpila na UH II. a UH III.), my víme. Nicméně mám něco říct o UH vám, kteří jste byli příliš mladí, když vznikla, či dokonce jste nebyli ještě na světě. Přezdívka Milana Vopálky, leadera UH, zněla původně Dinosaurus. Později byla zkrácena na Dino, což už na Milanovi uvízlo. Nicméně – a to je úžasné, kapela Umělá hmota – z nejstarších v undergroundu, díky svému reliktu – vykopávce – archeologickému a paleontologickému pozůstatku z byvších dob – Dinovi, přežila veškeré zvraty doby před i po Velkém listopadu. A Dino stále zpívá a tančí, stále má svému publiku, jež neubývá, nýbrž narůstá, co sdělit. Co k tomu můžu říct já: v roce 1975 jsem ve Zprávě ocejchoval Umělou hmotu jako folklór undergroundu. Ale povšimněte si – je i páteří undergroundu.

V lepších časech již dinosauři nevymírají!

říjen 2003 MAGOR
O Umělé hmotě potřetí

Kapela se v posledním období jaksi spiráloviě blíží svému původnímu soundu, zřetelně však o patro výš: po přechodném tvrdém období, kdy Dina několik dlouhých let doprovázelo pouze rockové trio, se do kapely plnoprávně vrací klávesové nástroje i daleko častější hostování spřátelených muzikantů - hudba opět získává na původní hravosti, zároveň ale má promyšlenou kostru i zřetelný "tah na bránu". Vzájemně se tak výrazově přibližuje současná sestava skupiny k té historické, která také občas vystupuje (někdy se znakem "II." za názvem 'Umělá hmota', jindy ne)... i to je jistý projev hravosti. Víte jistě, KTERÁ úháčka vám nakonec zahrají? ;-)

červen 2007, ZdMcQ



    BLAHOBEAT


4.ZÁŘÍ
NÁDVOŘÍ 19:30
VSTUP 100KČ

FEHER FEKETE KEREK


BANDZONE
FACEBOOK


Feher fekete kerek,

maďarsky bíločerné kolo. Jako jin a jang ve východní kultuře, zlo a dobro se otáčí po přímé ose a jen tím může být vyrovnané. Naše těleso hlásá stop rasismu a nesnášenlivosti mezi lidmi. Negace odbouráváme prostřednictvím taneční hudby, na kterou se tancem dobře zpotí každý alespoň trošku dobrý člověk...

Styl hudebního přednesu se nedá specifikovat blíže, abychom nenudily posluchače a zároveň tanečníky jednou linkou, promícháváme ve výstupu reggae, ska, balkáno, latino, čardáš a punk. Výstup podporujeme tanečními kracemi východní Arménské školy.


GRANDE TETE /  ska-world music / Mariánské Lázně 

 

BANDZONE

FACEBOOK

Vznik kapely GRANDE TETE se datuje na den 28.2. 2009. A proč právě Grande Tete?  Prostě to hezky zní a je v tom i špetka humoru a nadsázky.
Styl který hrajeme, by se dal s trochou ironie nazvat „dechrock“
Během krátké doby existence jsme již vystoupili v Plzni na festivalu studentských kapel Kapeláž 2009, kde náš výkon byl obecenstvem kladně přijat. Po tomto koncertě přišla pozvánka do rádia. Na tento popud se kapela odebrala do nahrávacího studia, kde se zvěčnila ve třech skladbách.
Spektrum muziky kterou posloucháme je široké, jak se říká od Vlacha po Bacha.
V naší muzice se prolíná více hudebních stylů. Punk, rock,  ska, latina atd.
Všichni  členové krom kytaristky Káti působili v Kokrhellbandu. 
Nesmíme zapomenout na naší  „kapelmamá“ Janu Sahánkovou, která s námi úzce spolupracuje a je autorkou několika skladeb a také se podílela na jejich nahrávání.
 Grande Tete považují za úspěch, že vzhledem ke své  krátké existenci se dostali na prestižní festival Basinfirefest ve Spáleném Poříčí.
  • Dne 4.7.2009 jsme učinkovali na Basinefirefestu ve Spáleném Poříčí. Od začátku do konce naší produkce pršelo. Poprvé s náma vystoupila naše "kapelmamá" Janča. Premiéru si odbyla píseň Bratr Sokol.
  • Dne 10.7.2009 proběhlo naše vystoupení v klubu Panteon v Konstantinových Lázních, kde jsme si zahráli společně s kapelami Pucgrund, Genetická chyba a Plektrum. Příjemná atmosféra útulného klubu, nikomu z nás se nechtělo domů. První ze 3 letních koncertů, na kterém s námi pěvila šikovná zpěvačka Terka, která důstojně zastoupila naší stálou zpěvačku Hanču.
  • 22.9.2009 vystoupení v plzeňském klubu Anděl, polečně s kapelou Paheyl. Skvělá atmosféra a podpora fanoušků. Premiéru zde měly dvě písně s názvy Kocour v botách a Veselý kalíšek.

Současná sestava Grande Tete :


Hanča Piskáčková – zpěv, flétna

Karolína Chvalová – akordeon, klávesy

Káťa Kubíčková – kytara
Radek Hlaváček – bicí
Standa Horna – baskytara
Marek Drahokoupil – baskřídlovka, pozoun
Vladimír Ležatka – tenorsaxofon

Zdeněk Nový – trubka

Ajťák:
Eduard Štůla -- manažer, webmaster a dvorní fotograf

 

 

Blogger Template by Blogcrowds