21.LISTOPADU
START 20:00 VSTUP 60KČ


PAVILON M2




Pavilon M2 vznikli v létě 2003 na pozůstatku kapely Enviro, který tvořili kytarista a zpěvák Sejky a bubeník Zbyněk. Dále se přidali basák Yorgin a kytarista Karpish, a výsledná formace už na podzim tohoto roku nahrála první EP Aquarius. V březnu 2005 pak pod producentským dohledem Ondřeje Ježka natočili velmi ceněnou desku Safety About Your Glass Face, neklidnou a barvitou koláž noisových ploch, skoro post-rockových momentů a indie přímočarosti.

MUSIC

Recenze Na Desku- Safety About Your Glass Face -Free Music
ROZHOVOR Z 22.10 MUZIKUS



Kvartet PM2 vybral na album "Safety", ukryté do na informace skoupého, jinak ale slušně vyvedeného digipacku, celkem devět regulérních skladeb (mimochodem - ani jednu nenajdete na "Aquarius"), které doplňují intro plus outro s totožným kytarovým motivem. Už ten posluchače uvádí do emocionálního stavu, který ho neopustí necelou třičtvrtěhodinku trvání desky a který pro sebe a teď i pro vás nazývám "nervní melancholií". Zároveň hned intro "1" vyvolá v mysli téměř okamžitě jméno jedné veleslavné kapely, která pro PM2 může být velmi potěšlivým srovnáním a jistotou zájmu určité části publika, ale stejně tak otravným stigmatem, kterého se budou přetěžko zbavovat: Radiohead. Vliv Thoma Yorkeho a spol. a jejich metody spolupráce melodie a zpěvu slyšíte na "Safety" všude a prakticky je úplně jedno, jestli skladba "Desperate Legacy" připomíná spíš období "OK Computer" a "Saphire" zas spíš "Bends" nebo je to naopak. Naštěstí ale spektrum vlivů je u PM2 mnohem pestřejší, i díky muzikantskému zázemí jeho členů (od jazzu po emocore), přitom ne všechny zatím měly dostatečnou možnost projevit se. A, i když by to nemělo být chápáno jako omlouvání čehokoli, nezapomínejme, že máme v ruce debut kapely, která spolu hraje rok a půl.

Když jsem zmínil nervně-melancholický charakter "Safety", patří se hned na úvod dodat, že pocit odcizení a, chcete-li, emocionální nevyrovnanosti může být kromě mladých členů kapely vlastní početnému výseku posluchačstva, které není už tolik zatíženo noční můrou vzpomínek na oblbující nudu a šeď předrevolučních časů jako většina odrostlých českých "kytarovek", ale které se obdobně dezorientovaně potácí v nových časech. Slogan "You Are An Alien!" (jasně, PM2 zpívají původní texty v angličtině a je to docela v pořádku) která několikrát sborově pročísne závěr songu "Desperate Legacy" se může stát vlajkovým heslem post-nirvanovské generace českých indie-kids, které se pomalu, ale přece jen klubou na svět.

"Divně" vystavěná, odsekávaná, ale rytmikou s jistotou zvládnutá "Similar Colour Like Steel" je překvapivě jednou z nejvýraznějších hitovek na albu: několikrát v refrénu zabouří a zas se zklidní, proplétají se v ní vynalézavé kytary, s jejichž zvukem si kapela a Ondřej Ježek slyšitelně hodně vyhráli. A to nemluvím o tom, co se děje v závěru "From Exhausted Ministration", kde to celá kapela rozjede tak, že vám to při poslechu ve walkmanu s trochu povytaženým volume málem utrhne uši. Potěší drobné vychytávky a odkazy poschovávané v jednotlivých skladbách: jako žaludek mořské obludy "bublající" a At the drive-In/Mars Voltou inspirovaná kytara v "The Sea Cliff" nebo do mezihry dalšího potenciálního hitu "Surely Power" s elegancí a naprosto nečekaně vpašovaná parádní cca desetivteřinová zpívaná pasáž parafrázující songwriterský rukopis The Strokes, která potěší nesrovnatelně víc než stejně tak okatá jako zoufalá snaha jiných českých kapel připodobnit se newyorským elitním rebelům.

Naopak za tragikomický bych označil začátek skladby "Four Seasons Of The Cube", kdy punkové "umcaumca" bicích jako od Visáčů doplňuje přehrávaná zpěvorecitace. Po chvíli se skladba naštěstí rozjede úplně jinam a jsou to zas neo-psychedeličtí jinoši PM2. Jestli to měl být fórek, tak ok, ale z toho šoku se probírám jen zvolna a vždycky znova, i když mám desku poctivě naposlouchanou. Jedna z mála vad, které jsem na "Safety" našel.

Talentovaní a sehraní PM2 mají bravurně našlápnuto. Pokud si udrží svůj neposkvrněný indie status, k čemuž by jim "ustájení" u Free Dimension mělo rozhodně pomoci, oprostí se od yorkeovských manýr a definitivně najdou a začnou rozvíjet svůj vlastní výraz, kterému odpovídají nejpřesvědčivější pasáže, kdy Sejkyho vysoko položený kvil doplňuje Karpishův emořev (komplet "Similar Colour" a "Ministration", ale i momenty v psychedelické "The Sea Cliff") a experimentální sound titulní skladby a v neposlední řadě také máknou na image, je zaděláno na kultovní záležitost, která tady dlouho chyběla. Těším se na jejich nové věci, vy se těšte na "Safety" a nepropásněte Pavilon M2 živě, protože když se jim koncert povede, je to nářez, před kterým i otrlý hácéčkář padne na prdel.

90%

+

PĚKNÁ RECENZE NA DIYCORE



COCOON



Vyjmuto z Diycore

Zaslechnete polohy, připomínající táborské kosmopolity, jenže Cocoon jsou zadumanější i uječenější, delší, rafinovanější a nepřehlednější, hledavější. Vem to nejlepší a nejtrvalejší ze Sunshine a Despondancing, osol to Sulk, The Mood a My Dead Cat. Nemůžu se vynadívat, nemůžu se nabažit. Celý je to zde

MUSIC
TŘI VIDEA



ADAM BERNAU



Adam Bernau vznikli v roce 2005, kdy do pilne pracujici slavkovske formace Grymas nastupuje kytarista Forest [ex. Eternal Fire] Po zmene nazvu a rozjete sezone plne hudebnich prevratu a pruzkumu vsak Forest odjizi na rok na pracovni prazdniny vstric Novemu Zelandu, zastupuje ho Jirka Masek [ Tezko soudit motyla, Swimming Pool ]

2006 - Odchazi zpevak a frontman kapely Lody. Za nej nastupuje Fuji, do te doby obsluhujici bici soupravu a na misto srdce a motoru kapely se rve Kosmi, systematicky, zrucny a fanynkami oblibeny chlapec. Kapela se sehrava ve sve nove podobe.

2007 - Rok se s rokem sesel a Forest se vraci zaujmout sve pravoplatne misto na postu kytaristy, Adam Bernau pripravuji sve prvni demo a budoucnost se rysuje...

Sestavicka:

fuji-zpěv,kňourání

novodur-baskytára,zpěv,halekání

dafl-kytára,kejvání

forest-kytára,kvílení

kosmi-bicí

Blogger Template by Blogcrowds