28.KVĚTEN
SÁL 19:30
VSTUP 60kč


http://www.smeykal.com/


 _ODJ0951-1














Ondřej Smeykal svým unikátním a svérázným projevem objevuje nové dosud neprobádané oblasti hry na didgeridoo a posunutím zvukových možností nástroje o několik řádů dále tak pro současné interprety představuje velkou výzvou. Precizním přednesem poukazuje na bohaté možnosti souzvuku hlasové modulace základního tónu a v kombinaci s variabilitou nátisku dosahuje neuvěřitelně bohaté škály zvukového zabarvení. Maximální využití dechového fondu, práce bránice, mimických a artikulačních svalových skupin spolu s obrovským rytmickým potenciálem didgeridoo činí v podání Ondřeje Smeykala z obyčejné děravé větve jakýsi malý komorní orchestr. Mistrně sladěná a pečlivě načasovaná kompozice čistého přednesu tak v nejednom posluchači budí silný dojem zastoupení většího počtu hráčů, případně použití playbacku a samplingu. Technika hry zcela prostá jakéhokoliv přednahrání nebo mixování částí skladeb je i zkušeným hráčům těžko pochopitelná a při živém shlédnutí vystoupení v posluchači vyvolává často jen němý úžas.
IMG_3526


V současnosti brázdí Ondřej se svým sólovým projektem kluby Česka, Slovenska, Polska a Německa, potkáte jej na festivalech napříč žánry doslova po celém světě. Jeho osobitý styl hry bychom mohli nazvat alternativním, výrazně dynamickým, vytvářejícím hudbu přesahující od ambientu až po taneční klubovou scénu. Patrné je silné zabarvení jeho bigbeatovou minulostí sahající do let 1995-96, kdy hostuje na CD australského didgeridooisty Iana Wooda pod názvem Pražské Snění a později s ním zakládá dnes již kultovní skupinu WOODEN TOYS, mj. solupracoval také s Monikou Načevou na jejím albu Fontanela, nebo např. s Filharmonií Hradce Králové, při zpracování skladeb V. Vimmera – Věk Vodnáře, Můžete si jej přijít poslechnout na koncerty Monkey Business, či Čechomoru, kde příležitostně hostuje (též zastoupen na cd obou skupin


v r 2008), spolupracuje s Jazem Colemanem [Killing Joke], Jaroslavem Svěceným, potkáte se na solovém koncertu, či si zatančíte při rytmech jeho didgeridoo v česko-japonském projektu Autopilote jenž právě vydalo v roce 2008 debutové cd Autopilote IDO.


Ondřej Smeykal nastoupil kdysi svou dráhu jako samouk a pro nedostupnost didgeridoo začínal své první pokusy s osvojením hry nacvičovat tehdy ještě na obyčejné papírové trubky používané k navinování koberců. Později se na necelý rok vydává do Austrálie za účelem studia aboriginského skalního malířství na univerzitě v Canberre a studia hry na australský domorodý nástroj. Dnes se tento česko-slovenský průkopník didgeridoo věnuje výhradně koncertním vystoupením, pořádá semináře výuky hry na didgeridoo pro začínající i pokročilé a na základě úzkých kontaktů na australské výrobce zastává ve spolupráci s nimi i roli dovozce kvalitních eukalyptových nástrojů.





0 Comments:

Post a Comment



Blogger Template by Blogcrowds